ZAGORJE – BAJKA NA DLANU: KAMO NA IZLET

ZAGORJE – BAJKA NA DLANU: KAMO NA IZLET

Da je bajkovito i koliko, nećemo Vam moći riječima dočarati. U ovu ćete bajku morati zakoračiti i sami se uvjeriti u njenu nevjerojatnu čaroliju – skrivenim puteljcima, vinogradima, vinskim putevima i cesticama, mjestima koja svojom ljepotom oduzimaju dah. Vremena je premalo za sva mjesta koja vrijedi istražiti: dvorce, starinske klijeti i kurije, termalne izvori, parkove i muzeje, no mi Vam Donosimo prijedloge samo nekih mjesta koje u okolici možete posjetiti:

MUZEJ SELJAČKIH BUNA I DVORAC ORŠIĆ7 minuta automobilom, 40 minuta pješice

Barokni dvorac Oršić izgrađen je na mjestu srednjovjekovne utvrde. Dvorac je izgradio Krsto Oršić 1756. godine, a posljednji Oršići dvorac su napustili 1924.  Neko vrijeme u dvorcu se nalazila osnovna škola, , a početkom sedamdesetih godina 20. stoljeća dvorac je potpuno obnovljen. Muzej seljačkih buna osnovan je i otvoren za javnost povodom obilježavanja 400. godišnjice Seljačke bune. Dvorac je okružen prelijepim perivojima i vrtom u kojem se nalazi i spomenik Seljačkoj buni i Matiji Gupcu.


TERME JEZERČICA
5 minuta automobilom, 38 minuta pješice

U termalnom vodenom parku s 8 bazena s 2 hidromasažne kade, 3 vanjska bazena, 4 finske saune, spa i fitness zonom odmorite tijelo, a ukoliko ste u potrazi za duhovnim mirom i snagom prošećite stazama Grada labirinta koji se nalazi u neposrednoj blizini Terma. Labirinti su poznati u svim civilizacijama i kulturama svijeta i snažan su izvor snage i moći. Koriste se za preusmjeravanje energije i postizanje ravnoteže u organizmu te za iscjeljivanje tijela, duha i okoliša. Prošećite labirintima energije, moći, života i smrti, povezanosti, slobode, preobrazbe, osjećaja, mudrosti i znanja te ljubavi i stvaralaštva i svakako nam javite dojmove.

STUBIČKE TOPLICE9 minuta automobilom

Otkrivene i osnovane još u rimsko doba, danas poznate su po ljekovitim termalnim. Ljekovita termalna voda posebno je pogodna za liječenje reumatizma zglobova, mišića te posttraumatskih stanja.

MARIJA BISTRICA20 minuta automobilom

Svetište Majke Božje Bistričke jedno od najpopularnijih i najposjećenijih marijanskih svetišta u Hrvatskoj. Tradicija hodošašćenja traje od pronalaska kipa Majke božje Bističke 16. srpnja 1684., a mjesto je prepuno različitih kulturnih, duhovnih i sportskih sadržaja.

PARK ZNANOSTI – 14 minuta automobilom

Park edukativnih eksponata osmišljenih s ciljem promocije znanja i znanosti. Park je osmišljen kao poligon za djecu, no u njemu će jednako uživati i odrasli.

MUZEJ KRAPINSKIH NEANDERTALACA40 minuta automobilom

Ovaj se muzej nalazi na samom lokalitetu Hušnjakovo brdo u Krapini koje je svjetski poznato paleolitsko nalazište na kojem su nađeni ostaci neandertalaca. Muzej danas slovi kao jedan od najmodernijih muzeja Hrvatske i pruža mogućnost šetnje kroz evoluciju od samog početka svijeta.

DVORAC VELIKI TABOR – 52 minute automobilom

Srednjovjekovna utvrda i dvorac smješten na 334 metra nadmorske visine danas slovi kao jedan od najočuvanjiih srednjovjekovnih gradova. Uz dvorac se vežu brojne legende i priče, no onu o ljubavi Veronike i Fridrika otkrijte sami:

ETNO SELO KUMROVEC41 minuta automobilom

Etno selo Kumrovec – uređeno kao etnografski muzej na otvorenom sa očuvanim izvornim seoskim kućama iz 19. i 20. stoljeća. s primjercima narodnog graditeljstva zagorskog kraja. U sklopu sela smješten je i centar za tradicijske obrte koji u ponudi ima brojne muzejsko-edukativne radionice.

STAZA KROZ KROŠNJE ZELENJAK I SPOMENIK HRVATSKOJ HIMNI – 36 minuta automobilom

Jedinstvena Staza kroz krošnje uduga je 125 m s najvećom visinom od 5 m, a duž cijele staze nalazi se zanimljiva interpretacija biološke raznolikosti Zaštićenoga krajobraza Zelenjak – Risvička i Cesarska gora, koja se skulpturom trube, inspirirane ovim jedinstvenim lokalitetom i spomenikom himne Lijepa naša, a koja prati cijelu stazu isprepleće s temom glazbe. Staza uključuje i promatračnicu za ptice u obliku ptičjega gnijezda i ljuljačke, dok podnožje staze krase perunike.

TUHELJSKE TOPLICE – 28 km automobilom

Vodeni planet, svijet sapuna, Spavita centar ili uživanje na bazenima na izvoru – samo su dio ponude koju nude Terme Tuhelj.

KRAPINSKE TOPLICE – 30 min automobilom

Termalna vrela spominju se još u srednjem vijeku pod nazivom Aqua vivae. Danas su u ponudi toplica – vodeni park s toboganom i zabavom na valovima, svijet sauna te restoran Vivae.

MUZEJ OLDTIMERA PRESEČKI37 minuta automobilom

Za sve ljubitelje oldtimera i one koji će to tek postati, za male, ali i velike ljubitelje automobila.

PARK PRIRODE MEDVEDNICA – LOJZEKOV IZVOR – 18 minuta automobilom

Zagrebačka strana Medvednice, omiljeno je izletište Zagrepčana, kao i turista. Sada istražite i njenu Zagorsku stranu, počevši od Lojzekovog izvora.

BEDEKOVČANSKA JEZERA – 14 minuta automobilom

Ova su jezera pravi skriveni dragulj za ribiče i šetače. Šetnica oko jezera, prelijepa priroda i zelenilo i ribička kuća koja nudi okrijepu. Bajeri su također omiljeno kupalište, šetalište, ali i mjesto održavanja brojnih manifestacija poput Sajma zagorskih vina, glazbenog festivala Igrajte nam ili Ljeta na Bajerima.

 

Zagorski kraj pobrinuo se za prirodnu čaroliju, a udoban dom za vrijeme boravaka u Zagorju potražite u našoj kućici na vrhu brda s pogledom na nebo koje dodiruje brijeg.